Protesti2020PoziciaGramada

На 23 август 1876 писателят Виктор Юго изнася пламенна реч във Френското национално събрание против турските зверства в Априлското въстание. Речта му е публикувана от в-к Рапел на 29 август 1876 и разтриса цяла Европа. Припомняме някои пасажи от нея, които в днешните часове пак звучат като сирена.

Оригиналният текст на Виктор Юго е в шрифт италик, а нашите коментари накрая са в червено.

Става необходимо да привлечем вниманието на европейските правителства върху един толкова малък факт, който, както изглежда, правителствата не забелязват въобще. Ето го този факт: убиват един народ. Къде? В Европа….Виждат ли го правителствата? Не.

Нациите имат над тях нещо, което е под тях – правителствата. На моменти, това противоречие избухва: цивилизацията е в народите, варварщината е в правителствата. Желана ли е тази варварщина? Не, тя е просто професионална. Това, което знае човешкият род, правителствата не знаят. То се дължи на това, че правителствата поради късогледство не виждат нищо друго, освен правото на държавата. Човешкият род гледа с друго око – съвестта.

Ще учудим европейските правителства, съобщавайки им едно нещо, това, че престъпленията са престъпления, …че всичко, което се прави в Европа, е правено от Европа, че ако съществува едно озверено правителство, то трябва да бъде третирано като диво животно. Достатъчен би бил един жест от страна на европейските правителства, за да го възпрепятстват. Диваците, които извършват тези злодеяния, са ужасни, а цивилизованите, които ги оставят да действат, са страхливци.

Дошъл е момент да се издигне глас на протест…Идват минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва на правителствата да я слушат. Правителствата мънкат някакъв отговор. Те и друг път са мънкали. Кога ще свърши мъченичеството на тази малка, но героична нация? Време е цивилизацията да удари на масата и да каже: Стига! Ние, народите, заповядваме на правителствата да сложат край на престъпленията. (Париж, 29 август 1876 г.).

Червените кхмери на Мафията да пишат конституция е все едно Луцифер да пише Евангелие.

Защо трите чужди кукумявки мълчат и чрез координирани бездействия насърчават зверовете? Кукумявката е символ на мъдрост и се обажда поне през нощта.  Дори трите вещици на Макбет му казват истината, а не мълчат. А после ще се чудят  защо руското влияние расте.  

КЪДЕ Е ФРАНЦИЯ НА ВИКТОР ЮГО?

КЪДЕ Е ГЕРМАНИЯ НА ГЬОТЕ?

КЪДЕ Е ЕВРОПА НА ИДЕАЛИТЕ?

Екип на Грамада